Sumber : http://www.firdauskasim.com/2011/05/tips-seo-cara-pasang-meta-tag.html#ixzz1Zn2VpWeN 5 Perkara yang Mendorong Wanita Curang | abadi romeo

Followers

5 Perkara yang Mendorong Wanita Curang

Khamis, 24 Februari 2011


img Jumlah lelaki yang curang biasanya lebih banyak daripada wanita. Namun belakangan, sebuah penelitian yang dilakukan Coffee & Company -- biro jodoh di England-- menemukan bahwa kini jumlah wanita curang semakin bertambah.

Sebanyak 3.000 soal selidik, hampir 20 persen wanita mengaku pernah curang. Sementara menurut Askmen.com dalam hasil penelitian bertajuk 'Great Male Survey 2010' dan 'Great Female Survey 2010' menemukan bahwa 5 persen wanita curang dari pasangannya.

Apa yang menyebabkan wanita tidak setia terhadap hubungan mereka? Berikut ini alasannya, seperti dikutip dari ivillage:

1. Balas Dendam
Alasan wanita curang boleh jadi kerana ingin balas dendam. Jika pasangannya curang, wanita mungkin akan mencari cara untuk membalas perbuatan kekasihnya tersebut, yaitu dengan membalas kecurangan meskipun mungkin sebenarnya dia tidak mau. Kecurangan dilakukan agar si lelaki merasakan juga sakitnya dikhianati. Dan, cara itu boleh saja berhasil.

"Lelaki biasanya kurang sensitif jadi mereka tidak boleh mengerti sakit yang dirasakan wanita, kecuali mereka mengalaminya sendiri," ujar Psikolog Bonnie Weil, penulis buku 'Adultery: The Forgivable Sin'.

Dengan membalas kecurangan, wanita akan merasa mendapat skor sama. Meskipun mungkin tahu tindakannya itu tidak membantu memperbaiki hubungan.

2. Meningkatkan Ego
Wanita bole curang ketika mereka tidak merasa terhubung secara emosional dengan pasangannya. Boleh jadi kerana dia merasa tidak dicintai, tidak dihargai atau diabaikan.

"Jika wanita sudah merasa diabaikan, perasaan wanita biasanya menjadi lemah dan membuatnya mudah jatuh ke pelukan lelaki lain yang memperlakukannya dengan istimewa. Karena dengan lelaki lain tersebut, dia merasa lebih dihargai dan diinginkan," tutur pakar kecurangan Ruth Houston.

3. Mencari Perhatian
dan belaian
Lelaki sukakan pertandingan, khususnya untuk urusan asmara. Kerana itu, wanita kadang berlaku curang agar lebih diperhatikan kekasihnya. Selain itu, wanita ingin mencari sedikit belaian saat merasa hubungannya hambar dan membosankan. "Misalnya saja, wanita yang berpacaran dengan lelaki manis dan pendiam, akan mencari tubuh lelaki 'bad boy' sebagai percikan dalam hubungan asmaranya," tambah Houston.

4. Merasa Kesepian
Mempunyai kekasih yang tidak punya banyak waktu untuk dihabiskan bersama, kadang membuat wanita merasa kesepian. Hal itu juga boleh mendorong wanita berlaku curang. Menurut Weil, wanita merasa kesepian dan kekosongannya berkurang saat bertemu seseorang dengan ketertarikan yang sama.

5. Ingin Mengakhiri Hubungan
Ada wanita yang berlaku curang dan sengaja ingin diketahui pasangannya. Jika situasinya seperti itu, biasanya kerana si wanita ingin mengakhiri hubungan dengan pasangan yang sekarang. "Saya biasa menyebutnya sebagai 'exit affair', salah satu jalan untuk memutuskan hubungan. Lelaki cenderung tidak mudah mentoleransi dan memaafkan kekasih yang tidak setia. Lelaki yang dikhianati biasanya memilih putus dari kekasihnya mempertimbangkan memperbaiki hubungan," jelas Houston.


P/S - Aku lelaki setia....sumpah tak cari lain...ahak..ahak....ahak...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

6 ulasan:

  1. iza berkata...:

    As Salam..
    Itu kajian kat luar negara, tak boleh digunapakai di Malaysia sebab masih ramai yang berpegang teguh pada Quran dan Sunnah...

  1. Melur Jelita berkata...:

    Orang sana memang la...suka curang dan berkongsi...halal tak halal , depa bukan peduli...Rasa - rasanya kat Malaysia ni masih bertahan lagi...masih tak ramai yang curang sebab sangat la terkutuk perbuatan itu...

  1. zulkbo berkata...:

    salam..
    pulak dah...??
    ganazzzz...

  1. abadi romeo berkata...:

    @iza ~ memang itu kajian luar negara..setuju tetapi kebarangkalian tetap ada dimana2..kecurangan selalunya disembunyikan..

    @ Melur Jelita ~ Mungkin aku kene buat satu entry
    "Dari Kamar Mahkamah Syariah"agak2 rakyat manalah
    responden dan defenden

    @ zulkbo ~ ganazz tu sensasi...

  1. a kl citizen berkata...:

    kena buat kajian kat sini pulak...

    mungkin ada benarnya kan

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...