Sumber : http://www.firdauskasim.com/2011/05/tips-seo-cara-pasang-meta-tag.html#ixzz1Zn2VpWeN 10 Berita Paling Sensasi Abad Ini | abadi romeo

Followers

10 Berita Paling Sensasi Abad Ini

Khamis, 26 Mei 2011



Perkawinan pasangan Kerajaan Inggeris menjadi satu dari 10 berita teratas abad ke-21, tapi di tewaskan oleh liputan media mengenai kematian Osama bin Laden, demikian menurut sebuah hasil kajian yang disiarkan pada Khamis (5/5/2011).


Kurang sebulan setelah Presiden Amerika Syarikat Barack Obama mengumumkan bahwa pasukan AS telah menewaskan Osama di Pakistan, berita mengenai pemimpin jaringan teroris Al Qaeda itu telah mencapai lebih dari 84 juta di media elektronik dan cetak global serta laman media sosial dan internet.

Survey oleh Global Language Monitor  (GLM) menyatakan, kematian Osama sudah menjadi berita terbesar ketiga di dunia pada abad ke-21. Sebaliknya, perkawinan Putera William dengan Kate Middleton pada 29 April berada di posisi ke-5, dengan lebih dari 63 juta berita di seluruh dunia, mengungguli cerita paling panas media berkaitan kematian mendadak Michael Jackson, yang diberitakan sebanyak 56 juta kali.
Namun, berita paling panas di seluruh dunia sejak Januari 2000 tetap mengenai China sebagai kekuatan ekonomi dan politik baru, kata GLM.
Berita mengenai China telah mencapai 300 juta laporan hingga kini, lalu diikuti oleh Barack Obama sebagai presiden AS dengan 123 juta berita.
GLM, yang berpusat di Texas, menggunakan algoritma untuk memerhatikan berita baru terbesar di 750.000 media cetak dan laman media teratas di dunia serta berita di internet, blog, Twitter, Facebook, dan laman sosial lain.

Sepuluh berita teratas abad ke-21 versi GLM adalah :-

1) Kemunculan China;
2) Terpilihnya Barack Obama;
3) Kematian Osama bin Laden;
4) Wikileaks;

 5) Perkawinan anggota Kerajaan Inggris;
6) Kematian Michael Jackson;
 7) Serangan 11 September 2001 di Amerika Syarikat;
 8) Gempat/tsunami/krisis nuklear Jepun;
 9) Pemberontakan di dunia Arab;
10) Krisis ekonomi global




Sumber : AFP

P/S :Bagi aku kematian Osama bin Laden paling mengejutkan..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

7 ulasan:

  1. hmmmmm betulker osama yang mati tu?

  1. iza berkata...:

    Assalam...
    Warna-warni dunia...

  1. Miecyber berkata...:

    Entri yang relevan....

    Hotel Gantung

  1. Mankuchai berkata...:

    he3...dah makin cantik blog nih...keep it up bro...nampak pro gitu..

  1. zulkbo berkata...:

    salam..
    sebagai blogger nak kena peka
    berita mana yang nak meletup
    baru banyak dapat trafik masyuk
    :)

  1. Papa Mifz berkata...:

    krisis ekonomi global x sudah2....huhu

  1. abadi romeo berkata...:

    @Perondajaketbiru74~aku macam tak percaya.

    @Iza ~ masa tadika dulu aku suka warna-warna..menulis tak pandai

    @Miecyber ~ relewan sokmo

    @Mankuchai ~ saya budak baru belajar,kalau slah tolong tunjukkan

    @Zulkbo ~ alert berita sensasi ni nak kene on9..masa agak terbatas.

    @Papa Mifz~punca banyak masalah berbangkit yang lain kerana ekonomi yang merudum

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...