Sumber : http://www.firdauskasim.com/2011/05/tips-seo-cara-pasang-meta-tag.html#ixzz1Zn2VpWeN The Bionic Girls:Remaja Mampu Gunakan Pisau Dan Garpu Setelah Di Pasang Jari Bionik | abadi romeo

Followers

The Bionic Girls:Remaja Mampu Gunakan Pisau Dan Garpu Setelah Di Pasang Jari Bionik

Jumaat, 19 Ogos 2011

New start: Schoolgirl Chloe Holmes is delighted with her £38,000 hand

Tentu sesiapa yang berpeluang melihat rancangan yang agak popular pada era 80 an masih mengingati adiwira
lelaki yang dikatakan mempunyai keistimewaan luar biasa "Six Million Dollar Men".Tak kurang hebat juga wirawati yang tidak mahu ketinggalan "Bionic Women".Pada ketika itu apa yang di paparkan dikaca televisyen hanyalah dianggap fiksyen atau mungkin dongeng ,sekadar hiburan namun kini ianya bukanlah sesuatu yang dianggap mustahil.

Chloe was the youngest person in Europe to be fitted with bionic fingers

Seorang remaja,Chloe Holmes,15, seperti bayi yang mendapat gigi baru bila dia mula menggunakan jari Bionic dan dia merupakan orang termuda di Eropah yang menggunakan jari berteknologi tinggi.Ibu bapanya membiayai £ 38.000 untuk satu set penuh jari bionik di tangan kirinya yang dikawal oleh isyarat elektonik pada hujung saraf tunggul lengan beliau.Chloe kini belajar tugas-tugas asas seperti menggunakan pisau dan garpu untuk kali pertama

Chloe has just had a left hand fitted. Her right hand was also affected by septicaemia

"Saya membesar dengan melalui saat-saat sukar.Saya tidak boleh bersukan atau memegang apa-apa benda.Perkara baik tentang tangan baru saya ini ialah saya mampu memegang benda-benda,ianya agak sukar tetapi saya dapat menggunakannya.Saya tidak sabar untuk kembali kesekolah  supaya semua orang dapat melihatnya"ujar Cloe dari Swindon,Wiltshire yang mengalami kecacatan yang dipanggil septisemia streptoccal selepas mendapat cacar air ketika berumur tiga tahun setengah.

Beliau menghabiskan masa selama tiga bulan di Hospital Bristol Kanak-kanak, di mana jantungnya berhenti empat kali dan doktor takut dia tidak mungkin hidup.
Chloe kehilangan semua jari pada tangan kirinya dan kiri dengan satu ibu jari dan setengah jari pada tangan kanannya.
Tetapi hidupnya telah berubah selama-lamanya selepas dipasang dengan jari bionik,yang dibuat oleh Touch Bionics di Scotland.

Tangan, yang telah dibuat khusus untuk sesuai dengan tangan Chloe, dilengkapi dengan sensor dalam sarung yang membolehkan dia mengawal digit.
Chloe adalah orang yang termuda dan pertama di luar Amerika telah jari bionik.

P/S:Kalau dapat awek yang ada tangan bionik camne agaknya...perlu lah berhati-hati dan selalu mengambil hati Si Dia..jangan sampai dia naik angin..sekali dia pelempang kita...sah masok hospital pakar 3 bulan..makan nasi bubur ikut tiub..


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

5 ulasan:

  1. a kl citizen berkata...:

    bab makan nasi bubur ikut tiub tu memang tragis la kan. kalau dapat awek bionik panas baran....

  1. nazirah berkata...:

    hoho.... hebat.. huhu

  1. Abhamz berkata...:

    salam, ciptaan manusia tak kan sama dgn ciptaan Allah SWT...tp sekurang-kurangnya dpt membantu.

  1. kaizen berkata...:

    agak2 bila la boleh smpi kat msia pulak ek teknologi nih??

  1. gua pun nak juga ler jari bionik ni muahaha..

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...