Sumber : http://www.firdauskasim.com/2011/05/tips-seo-cara-pasang-meta-tag.html#ixzz1Zn2VpWeN Hari Wanita Sedunia...harapan dan realiti.... | abadi romeo

Followers

Hari Wanita Sedunia...harapan dan realiti....

Selasa, 8 Mac 2011

Hari ini 8 hb Mac adalah hari Wanita Sedunia.Apa yang penting sangat dengan hari ni dan munkin ramai yang tidak menyedari waimma, dia seorang wanita dan bertambah aneh agaknya kenapa aku sebagai seorang lelaki tumpang sibuk memeriahkan hari ni walhal,aku rasa takde pun sambutan besar-besaran atau jangkaan aku esok dalam akhbar arus perdana pun ,kalau keluar pun bukan lah berita yang mendapat front page atau highligh yang berlebihan.Mungkin sekadar melepas batuk ditangga setelah diminta oleh wartawan yang kebanyakannya memang seorang wanita.

Di Malaysia pun sambutannya tak semeriah Sambutan Malam Tahun Baru yang bergermelapan dengan cahaya bunga api..tetapi sebenarnya tanpa disedari peranan wanita lebih dari bunga api itu dan munkin di hari ini adalah wajar diberikan sedikit penghormatan.Selalu kedengaran pepatah "the hand that rocks the cradle rules the world"tetapi agak malang ianya sekadar sebutan ritual yang gagal diterjemahkan didalam kehidupan seharian.Adalah menjadi tanggungjawab bersama untuk mengangkat martabat wanita ketempat sewajarnya kerana perbedaan gender meletakkan wanita dalam dilema.

Aku sempat bertanya kepada wife aku "Esok hari Wanita Sedunia..apa awak nak buat..."Dia tersenyum simpulsambil menjawab "

"Cuti lah memasak..kita makan kat luar..."   

Dan apa yang terfikir difikiran aku..mungkin mereka perlukan sedikit waktu untuk kebebasan dari melakukan perkara yang saban waktu menjadi rutin seperti menguruskan rumahtangga bagi yang sudah berkeluarga.Beban ini mungkin akan bertambah jika wanita yang mempunyai kerjaya,sekaligus. Kesian pulak aku.....

Peranan wanita dalam pelbagai bidang meliputi politik,sosial dan ekonomi 
merperlihatkan sedikit perubahan kerana masih banyak rintangan budaya yang meletakkan
wanita pada kelas tersendiri.Apapan aku tak nak sentuh panjang lebar kerana ianya terlalu luas
dan aku bukan lah pakar untuk mengupas emansipasi wanita kini.Cuma..
sebagai lelaki budiman aku nak ucapkan selamat menyambut "Hari Wanita Sedunia"
buat semua wanita diluar sana...dan tentunya aku menghormati wanita
dari hujung rambut panjang yang rebonding tu
sampai ke tumit kaki tinggi yang
sentiasa membuatkan jantung aku berdegup kencang...


P/S-sepi  tanpa wanita kat dunia ni...let 's celebrate threm today and everyday

..........Abadi Romeo.....



Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

11 ulasan:

  1. ozzy berkata...:

    Assalam..
    Selamat menyambut hari wanita sedunia jgn sambut mcm hari valentine day & buat benda2 yg tak berfaedah pada wanita..

  1. EidaAz berkata...:

    terima kasih...rasa dihargai bila baca entry ni!
    Happy Women's day!

    http://ajourneynamedlife.blogspot.com/2011/03/si-tanggang-dan-batu-belah-batu.html

  1. Cik Sue berkata...:

    thanks mr romeo...sgt menyukai n3 ini... =D

  1. relevan berkata...:

    Selamat hari Wanita...sayangi wanita wanita kita..

  1. zulkbo berkata...:

    salam Zul..
    selamat menyambut hari wanita
    sayangilah wanita-wanita anda..
    ada beli apa-apa bagi mrs?he he..

  1. Miecyber berkata...:

    Wanita ialah ibu kepada semua lelaki...

    Gajah liar

  1. Abhamz berkata...:

    salam, selamat hari wanita buat semua wanita.

  1. a kl citizen berkata...:

    dah malam baru terperasan hari ini hari wanita....

  1. abadi romeo berkata...:

    @ ozzy ~ angkat tangan...sokong..

    @ EidaAz ~ cama2,korang memang istimewa..

    @Cik Sue ~suka n3 jew,tuan n3..amacam..ahak..ahak

    @relevan ~ sayang yng membuatkan jiwa lelaki melayang dan fikiran terawang2

  1. abadi romeo berkata...:

    @ zulkbo ~ bagi mrs cuti buat kerja rumah..pekene Tom Yam kat luar,sayang ,,,,bukan takut..cuma mrs yg tak takut kat aku..

    @Abhamz ~ yezz...ladies first..

    @ a kl citizen ~ rugi la...sempat ke mintak hadiah kat hubby...

  1. wanita ni macam sidekick pada lelaki ler bro. Setiap superhero ada sidekick die sendiri. Apa pun selamat menyambut hari wanita kepada semua wanita terutama my mum....

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...