Sumber : http://www.firdauskasim.com/2011/05/tips-seo-cara-pasang-meta-tag.html#ixzz1Zn2VpWeN Mati Dengan Mata Terbeliak | abadi romeo

Followers

Mati Dengan Mata Terbeliak

Jumaat, 24 Jun 2011

                                                              
Salam Jumaat....
Hidup dan mati adalah fitrah alam.Seiap yang bernyawa pasti merasai mati begitu jua manusia.Kematian selalunya mengundang rasa insaf dijiwa manusia apatah lagi kadangkala keadaan manusia itu mati seakan menggambarkan sesuatu yang menakutkan.Antaranya ada yang mati dengan mata terbeliak dan mungkin hadis dibawah menceritakan sesuatu yang perlu kita renungkan bersama.

Hadith
:

Dari Abu Hurairah r.a katanya, Rasulullah SAW bersabda:”

Tidakkah kamu lihat apabila seorang manusia mati, matanya terbeliak ke atas?” Jawab mereka, “Ya kami melihatnya, ya Rasulullah.” Sabda baginda lagi:”Hal itu terjadi kerana penglihatannya mengikut rohnya ketika roh itu pergi.”(Muslim)

Huraian

Kehidupan yang singkat di dunia ini amat penting dalam menentukan kehidupan yang panjang di akhirat kelak. Manusia, selain tidak mengetahui hari kematiannya, mereka juga tidak mengetahui nasib akhirnya sama ada mati dalam keadaan “husnul khatimah” atau “su’ul khatimah”, sekalipun amal ibadat dirasakan semakin bertambah. Rasulullah SAW sendiri telah bersabda yang maksudnya:”


Dan Dialah Tuhan dan tiada Tuhan selain Dia. Sesungguhnya salah seorang di antara kamu beramal dengan amalan ahli syurga sehingga jarak antara dia dengan syurga itu hanya sehasta. Tiba-tiba kitabnya telah mendahuluinya, lalu ia pun beramal dengan amalan ahli neraka, maka ia masuk ke dalam neraka. Dan sesungguhnya salah seorang di antara kamu beramal dengan amalan ahli neraka sehingga jarak antara dia dengan neraka itu sehasta sahaja. Tiba-tiba kitabnya telah mendahuluinya, lalu ia pun beramal dengan amalan ahli syurga, maka ia masuk ke dalam syurga.” (Bukhari). 


Hadith ini memperingatkan kita bahawa tidak ada manusia yang dapat menjamin kesudahan yang baik bagi dirinya. Namun begitu dalam meniti saat-saat kematian, adakalanya Allah SWT menunjukkan kepada hambaNya tanda-tanda baik ("Husnul Khatimah") atau tanda-tanda buruk (“su’ul khatimah”) dalam mengakhiri ajal seseorang. Sebab itulah kita diseru agar sentiasa berhati-hati supaya tidak terjerumus dengan godaan syaitan yang menggoda tidak kira masa sama ada ketika masih hidup di dunia atau semasa menghadapi sakaratul maut. Sesungguhnya mengingati dan menghayati erti kematian adalah satu motivasi diri yang terbaik supaya diri kita menjadi lebih insaf dan tidak leka dengan keindahan dunia yang hanya sementara ini.P/S:Pernah dengar orang tua-tua cakap kalau mati mata terbuka
ada hajatnya masa hidup tak kesampaian.Salah rupanya...bila baca hadith di atas.
Kalau nak diikutkan hajat...aku rasa ramai yang mati mata terbuka.Saleh Yaakub mungkin pejam rapat....

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

2 ulasan:

  1. a kl citizen berkata...:

    takut kalau ingat mati... :(

  1. Asri Yusuf berkata...:

    Semua org akan rasa...😢

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...