Sumber : http://www.firdauskasim.com/2011/05/tips-seo-cara-pasang-meta-tag.html#ixzz1Zn2VpWeN Senarai Laman Web Kerajaan Malaysia Di Godam dan Kesan-Kesannya. | abadi romeo

Followers

Senarai Laman Web Kerajaan Malaysia Di Godam dan Kesan-Kesannya.

Khamis, 16 Jun 2011


Pasukan Penggodam Antarabangsa yang tidak berpuashati dengan tindakan Kerajaan Malaysia diatas tindakan menapis program televisyen dan filem dan menghalang laman-laman perkongsian fail mengotakan janji mereka untuk menyerang laman web milik kerajaan Malaysia serta lebih 50 laman web yang lain.Mereka yang mahu di kenalil sebagai "Anonymous" antara lain berkata

"Kami bimbang jika kerajaan Malaysia terus menafikan kebebasan manusia, kami terpaksa bertindak pantas tanpa belas kasihan," kata kumpulan itu melalui satu rakaman suara di Youtube.

Berikut adalah senarai laman sesawang yang dipercayai digodam

Kredit gambar : www.info.darxniq.com (mamat Nora Elena)


Sebenarnya apa yang menarik perhatian aku ialah mengenai kebebasan dan undang-undang.Bukanlah niat aku untuk mempertikaikan undang-undang cyber yang diwujudkan bagi mengawal selia persekitaran dunia maya tetapi mungkin rentetan peristiwa membawa beberapa persoalan terutama keselamatan.Adakah Malaysia sudah bersedia menghadapi ancaman ini.Apabila Dr.Mahathir melancarkan projek Malaysia Multimedia Coridor dan penubuhan Cyeberjaya sebagai bandar perantis sudah tentunya ada therma perjanjian dasar langit terbuka bagi menggalakkan kemasukan pelabur asing khusus dalam bidang teknologi maklumat.Bagaimanapun pada tahun 2009,kerajaan cuba mencontohi kerajaan China dengan melakukan tapisan kandungan internet dalam Projek Green Dam tetapi terpaksa mengalah dengan desakan supaya membatalkan hasrat tersebut.Kenapa...?

Aku pernah menonton beberapa fileh Hollywood tentang liciknya penggodam mengkucarkacirkan kehidupan manusia seharian yang banyak bergantung kepada komputer.Walaupun ianya hanyalah sebuah filem tetapi masih ada kebenaran yang tidak boleh kita sangkal.Dan diandaikan tindakan meraka seperti :-

  1. menggodam sistem kawalan trafiq di lapangan terbang,menukar waktu penerbangan,menukar kawalan bagasi,menggodam radar.... 
  2. menggodam sistem trafiq di bandar..tiada lampu merah dan hijau bagi setiap arah menggodam sistem perbankan,sistem transaksi,MEPS dan sebagainya.. 
  3. menggodam sistem di Bursa Saham..menaikkan dan menjatuhkan saham... 
  4. menggodam ID warganegara di KDN,Penjara,Balai Polis...menukar ID dan sebagainya 
  5. menggodan sistem pertahanan negara,peluru berpandu,jet pejuang,alat komunikasi dan pelbagai.. 

Sebenarnya ada banyak instrument berkaitan elctronik dan komputer yang boleh digodam dan adakah Kerajaan Malaysia cukup bersedia menguji kemahiran tenaga mahir kita sebaliknya menperjudikan keselamatan secara menyeluruh.
             http://www.enciknakal.com

P/S :Nak buat "panic room"...bersedia menghadapi saat panic..telan panadol je tak jadi...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

5 ulasan:

  1. abisss kene godam

  1. a kl citizen berkata...:

    kena goda dan kena godam memang membawa kucar kacir

  1. ozzy berkata...:

    Salam..

    Sepatutnya langkah pencegahan telah dibuat lebih awal semasa mrk declare nak godam hr tu..kalau x diberitau rasanya lagi teruk

  1. zulkbo berkata...:

    salam..
    aku harap tiada blog yang
    di godam..termasuk blog aku
    yang banyak pulak buat citer
    tentang anonymous tu..

  1. abadi romeo berkata...:

    @Ieda Al-Habsyi~menunjukkan kepakaran kepada yang tidak pakar

    @A Kl Citizen~selalu tergoda dan tergodam

    @Ozzy~salam ..aku rasa kita masih belum bersedia.Kita masih jauh ketinggalan

    @Zulkbo~web site yg tak berkenaan dengan gomen pun kena tempias.Geng Blogger,NST pun kena.Harap2 kita yg kecil ni terkecuali dari senarai sasaran

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...