Sumber : http://www.firdauskasim.com/2011/05/tips-seo-cara-pasang-meta-tag.html#ixzz1Zn2VpWeN Bila Lelaki Menopause | abadi romeo

Followers

Bila Lelaki Menopause

Isnin, 3 Oktober 2011

Pada kebiasaannya Menoupause lebih terarah kepada wanita tetapi sebenarnya perkataan itu juga wujud dalam diri lelaki cuma jarang sekali nak perkatakan.Mungkin kerana ego lelaki yang lebih menonjol dan yang hanya di war-warkan cuma wanita mengalami masalah menopase sebagai salah satu punca masalah kesihatan dan keluarga.Adalah tidak menghairankan kenapa dari segi fizikal wanita mungkin lebih nampak mementingkan penampilan agar tidak kelihatan seperti sedang menghadapi sindrom ini..cuma membezakannya antara cepat atau lambat ianya pasti berlaku.

Mungkin ada yang gusar kerana menghadapi saat ini kerana selalu dikaitkan dengan masalah rumahtangga.Menuju zaman 'expired date'...errrmmm...mungkin ada yang merasa marah tetapi kalau kenyataannya begitu mengapa harus menggelengkan kepala.Bagi suami yang sedikit miang keladi mungkin ini dijadikan alasan untuk menambah cawangan dan wanita merasa kan diri dipersiakan.Namun aku lebih berminat untuk membincangkan jika lelaki yang menghadapi masalah menopause..bagaimanakah keadaannya..

Seorang pengkaji Dar Malcolm Curruthers dalam satu kajiannya mendapati,
"kekurangan testosterone bukan sahaja menyebabkan gejala yang boleh menghancurkan kehidupan dan percintaan bermula seawal 40-an seorang lelaki, ia dikaitkan dengan penyakit jantung, kencing manis dan tulang yang rapuh.'Sesetengah orang mula diserang penyakit Alzheimer juga.'

Menopase bagi lelaki ialah bila lelaki mula mengalami kekurangan testosteron dan masalahnya lebih kurang sama dengan wanita dan dialami oleh 5 dari 50 lelaki.Namun masalah ini juga melanda golongan muda yang sering keletihan,kemurungan,berat badan,kerungsingan ,kehilangan libido dan daya ingatan serta gangguan tidur yang menyebabkan tahap kandungan hormon seks berkurangan.

P/S:Kalau tanya lelaki dia akan berkata "life is begin at 40.."bermakna kebanyakan mereka merasakan semakin berumur mereka semakin keinginan menikmati dan menghadapi kehidupan sebagai seorang lelaki baru bermula...tapi aku rasa ramai yang nak merasa makan jagung muda..nafsu lelaki memang begitu agaknya..aku...?hehehee...jagung tua buat benih..jagung muda enak dimakan..putik jagung ubat awek muda.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

5 ulasan:

  1. ked :) berkata...:

    ayat ending tu merepek haha
    'jagung tua buat benih..jagung muda enak dimakan..putik jagung ubat awek muda'

  1. lelaki...biasalah nafsunya...itu sebab boleh kahwin 4 hehehe....


    upsss tiba-tiba commnet ini, lupa nak kenalkan diri.....salam kenalan dari cayob!...ini kali pertama ayob datang sini...waaa mantoplah blog ini.......maka....c`ayob follow sini .

    Alang-alang saya datang ini, Kalau sudi kunjung2 sya di blog yang tak seberapa ini.........tak follow pun tak ape...janji awk datang, Inys Allah.

    http://cayob.blogspot.com/

  1. Abhamz berkata...:

    salam, t kasih atas info yg penting tu...

  1. nazirah berkata...:

    hoho.. lelaki pun menapouse gak upenye heee

  1. iza berkata...:

    Assalam..
    Kesimpulannya pada yang belum kahwin lagi....
    Wanita- carilah pasangan yang bujang terlajak tua sebab dia tak akan cari jagung muda atau putik jagung lagi (agaknya la....)

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...